گفت و گوی دکتر برمک قنبرپور مدیرعامل مجتمع پلاستیک طبرستان با خبرنگار اینپیا

تصمیمات غلط، تولید کننده های واقعی را سرخورده و سوداگران را منتفع می کند/ دو راهکار بلندمدت و کوتاهمدت برای مدیریت بازار افسارگسیخته مواد اولیه پتروشیمی
برمک قنبرپور در گفت و گو با خبرنگار اینپیا در خصوص عوامل ایجاد التهاب و تنش در بازار مواد اولیه پتروشیمی خاطر نشان کرد: رشد فزاینده نرخ دلار در سامانه نیما و سنا در روزهای اخیر باعث ایجاد انتظار افزایش قیمت مواد اولیه برای خریداران شد و همین نگرانی از بالا رفتن قیمتها به خرید بیش از نیاز مصرف در این بازار منجر شده است.
وی افزود: البته دلیل اصلی که این آشفتگی را تشدید کرد فعال شدن مجدد کدهای بورسی با ثبت تنها یک فاکتور مطابق مصوبه کمیته راهبردی مدیریت تقاضای پتروشیمی بود.
قنبرپور با اشاره به غیر منطقی بودن این مصوبه توضیح داد: مقرر بود طرح افق با استفاده از برخی شاخصها تولیدکننده را از تولیدکنندهنما تفکیک کند و با بستن کدهای بورسی تولیدکنندهنماها، امکان فروش کد به دلالان برای خرید مواد اولیه از آنها گرفته شود. اتفاقی که میتواند موجب مدیریت تقاضای مؤثر محصولات پتروشیمی شود.
این فعال اقتصادی ادامه داد: اما پس از آزاد شدن کدهای بورسی با ثبت تنها یک فاکتور، کد بورسی واحدهایی که مصرف آنها بسیار کمتر از سهمیه بورسی تعلق گرفته است فعال شد و آنها هم اقدام به کد فروشی کردند. از آنجاییکه بازار ملتهب مواد اولیه برای دلالها جذاب بود، آنها را به سمت خرید و انبار کردن مواد اولیه سوق داد به طوری که در بسیاری از انواع مواد اولیه، تقاضا بیش از مصرف واقعی در بازار شکل گرفت و التهاب را تشدید کرد.
مدیر عامل مجتمع پلاستیک طبرستان در پاسخ به چرایی اتخاذ این تصمیم گفت: بسیاری از شرکتهایی که تمایلی به شفاف کردن فعالیتهای خود ندارند، برای آنکه فروش کامل خود را در سامانه جامع تجارت اظهار نکنند به بدنه تصمیمگیرنده فشار وارد کردند اما این موضوع به زیان شرکتهایی است که به صورت شفاف عمل کرده، تکالیف قانونی خود را به صورت منظم انجام میدهند و از ابتدای اجرای طرح افق هم تمام اطلاعات واقعی خرید و فروش خود را در سامانههای مرتبط ثبت کردهاند. در حقیقت چنین مصوباتی موجب سرخوردگی فعالان و تولیدکنندگان واقعی و با عملکرد روشن میشود.
قنبرپور با بیان اینکه امید میرود دولت با دادن فرصت کوتاهی به تمام شرکتها برای ثبت اطلاعات واقعی خرید و فروش خود، تصمیم اخیر ثبت یک فاکتور را اصلاح کند چرا که آنچه به صلاح تولید، توسعه اقتصادی و صنعتی کشور است این است که همه تولیدکنندهها به سمت شفافیت بروند، در عین حال لازم است به طور موازی توزیعکنندهها، فروشگاهها و ... را ملزم به نصب صندوقهای فروشگاهی کرد تا بار پرداخت مالیات بر ارزش افزوده که باید از مصرفکننده نهایی گرفته شود، از دوش بخش تولید و تولیدکننده برداشته شود و شفافیت اقتصادی به تمام زنجیره ارزش محصولات پلیمری تسری یابد.
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع ملی پلیمر ایران راهکار طولانی مدت این مشکلات را حذف شکاف میان نرخ دلار آزاد و نیمایی و تک نرخی شدن ارز دانست و گفت: این شکاف فساد آفرین است و بستر مناسبی برای سوداگران فراهم میکند.
وی در پایان تأکید کرد: راهکار ویژه و کوتاهمدت سرعت بخشیدن به اجرای کامل و پر قدرت طرح افق است که می تواند به بهبود فرایند کنترل و مدیریت تقاضا در بازار منجر شود. همچنین باید همبستگی میان دولت، مردم و تولیدکنندگان در مسیر شفافیت و تقویت نظارت شکل گیرد.
لینک خبر